Ismerd meg a szitanyomás fajtáit, tradícióktól a legújabb innovációig

Ismerd meg a szitanyomás fajtáit, tradícióktól a legújabb innovációig

A szitanyomás egy olyan emblémázási technológia, amely segítségével egy- vagy többszínes logót is meg tudunk jeleníteni különböző termékeken.

Szitanyomás

A szitanyomás egy olyan emblémázási technológia, amely segítségével egy- vagy többszínes logót is meg tudunk jeleníteni különböző termékeken. Ezen belül több szitanyomás típust különböztetünk meg technológia alapján, például képesek vagyunk a festéket direktbe a termékre helyezni, vagy speciális papíron keresztül rávasalni a logót. Tipikus termékek, amiknél a szitanyomás valamelyik technológiáját alkalmazzuk emblémázás során: vászontáska, textil termékek, esernyők és még sorolhatnánk. Vannak olyan termékek, amelyek esetében lehetséges több technológia közül választani az emblémázást illetően, azonban egyes termékeknél kizárólag egy technológiát lehet alkalmazni. A továbbiakban részletesebben bemutatjuk a szitanyomás fajtáit és jellemzőit:

Direkt szita

A direkt szitanyomás folyamata során szükséges készíteni egy filmet a szitához, amely segítségével majd ráhelyezzük a logót a kiválasztott termékre, a filmet rávilágítjuk színenként magára a szitára és ezt követően a gép a festéket keresztül viszi a szita azon részén, ahol a logó szerepel. Többszínes embléma esetén a különböző színek egyesével kerülnek fel a termékre, azaz a filmet és a szitát színenként kell elkészíteni. Egyik fő termék amit direkt szitával készítünk az a póló, hiszen ezzel a technológiával készített embléma mosásállóbb.

Szita behelyezése a gépbe

Szitanyomásnál elsősorban beszélhetünk kézi szitáról és automata szitáról. A kézi szita, mint ahogyan azt a neve is sugallja kézzel készül. A kézi szitanyomást érdemes alkalmazni, amennyiben például kis mennyiséget kér az ügyfél, egyszínes logóval, hiszen amíg az automata szitanyomáshoz megtörténnek a szükséges beállítások a géphez, addigra kézi szita segítségével akár már el is tud készülni a termék.

Kézi szitanyomás

Automata szitanyomás

Az automata szitanyomásnál már egy gyorsabb folyamatról beszélhetünk, hiszen egy gép végzi el a munka nagy részét. Egy forgó szerkezetre (karusszel) helyezzük a terméket és állomásokon megy keresztül, ahol a különböző színek kerülnek rá és végeredményként pedig megkapjuk a többszínes logót. Azonban ennél a technológiánál fontos szempont a gép emblémázó részének mérete, hiszen meghatározza azt, hogy milyen és mekkora terméknél tudjuk alkalmazni az automata szitanyomást. Leggyakrabban pólókat, vászontáskákat és különböző textil termékeket emblémázunk ezzel a technológiával.

Transzferszita

A transzferszita esetében is készítünk szitát és ezen keresztül egy speciális papírra nyomjuk ki a grafikát és onnan kerül rá a termékre. A transzfernyomás különlegessége, hogy ebben az esetben nem direktbe festékkel kerül rá a logó a termékre, hanem rávasalás segítségével. Az emblémázás méretét ebben az esetben nem csak a termék, hanem a vasalófej mérete is befolyásolja. Azonban nem kell kétségbeesni, mert egy pólóra, vagy vászontáskára könnyen meg lehet oldani a logó ráhelyezését kiváló minőségben. Kisebb termékeknél, mint például egy összehajtató frizbi, nem is kérdés, hogy sikeresen lehet emblémázni őket transzferszitával. Továbbá a transzferszita kiválóan jeleníti meg a vékony vonalakat, így az aprólékos logót is precízen ki lehet vitelezni vele.

LTS

Legújabb innovációnk az LTS (laser to screen) gép, amely már lehetővé teszi, hogy a grafika színenként lézer segítségével egyből a szitára kerüljön a logó. Ennek a gépnek köszönhetően már nincsen szükség filmet készíteni a szitához, ezzel pedig felgyorsul a munkafolyamat és hamarabb kézhez kaphatja az ügyfél a kért terméket. Az LTS géppel garantált a szita magas minősége. mely lehetővé teszi a még precízebb, pontosabb nyomatok készítését. Ezenfelül fontos szempont volt számunkra, hogy az LTS gép használatával nincsen filmre szükség, így kisebb a termelésünk ökológiai lábnyoma is.

Legújabb LTS gépünk