Szerinted van létjogosultsága az agendáknak, határidőnaplóknak, asztali, vagy falinaptáraknak?

Szerinted van létjogosultsága az agendáknak, határidőnaplóknak, asztali, vagy falinaptáraknak?

A mai, digitalizált világban, amikor a határidők szabják meg az életünket (már iskolás korban is), felmerülhet a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán papíralapú határidő naplóra vagy falinaptárra - mikor minden elérhető online?

Google Calendar, Todoist, Asana..., aki már dolgozott ügynökségnél vagy az IT-szektorban ismerősen csenghetnek az alábbi nevek.

A mai, digitalizált világban, amikor a határidők szabják meg az életünket (már iskolás korban is), felmerülhet a kérdés, hogy szükség van-e egyáltalán papíralapú határidő naplóra vagy falinaptárra - mikor minden elérhető online?

A kérdés költői, mindenkinek magának kell megválaszolnia. Van, aki teljesen feleslegesnek tartja, míg másoknak sokkal egyszerűbb kézzel leírni a teendőit.

A cikkben a határidőnaplók, az agendák és a falinaptárak praktikus oldalát mutatjuk meg - így azoknak is érdemes tovább olvasnia, akik nincsenek igazán odáig az analóg dolgokért.

Agenda - határidőnapló – asztali vagy falinaptár: egyáltalán mi a különbség ezek között?

Az agendával, vagy más néven napirenddel minden mai 30-as, 40-es találkozott még kisiskolás korában.

Ez egy grafikus, sokszor képekkel ellátott, színes kis papír, ami órákra lebontva tartalmazza a napi programokat. (Például pihenőidő, tanulás, rajzolás satöbbi.)

Szülőként is készíthetünk ilyet a gyermekünknek, (vagy vásárolhatunk is) így már idejekorán megtanulja beosztani az idejét.

A határidőnapló már egy fokkal "felnőttesebb" dolog - tulajdonképpen az agendának egy puritánabb, illusztráció nélküli változata.

Ezekben a naplókban minden szükséges infót megtalálunk: hányadik hét van, illetve a hét napjait, az ünnepnapokat is, órákra lebontva.

Ha van egy konferenciánk, projektünk, szülinap, esküvő - vagy bármi olyan esemény, ami határidőhöz kötött, egyből feljegyzetelhetjük magunknak, és nem fogjuk elfelejteni. Előnye, hogy bárhová magunkkal vihetjük, a hátránya pedig az, hogy ez bizony nincs mindig szem előtt, így könnyen lecsúszhatunk néhány dologról.

Az asztali vagy falinaptár ezzel szemben pont az ellenkezője: mindig szem előtt van, asztali naptár esetén az asztalunkon előttünk, ahova be tudjuk írni az infókat a rubrikákba, sőt még a névnapokkal is képben leszünk, falinaptár esetén lehet az iroda vagy bármely helység dísze. A hátránya ezeknek viszont az, hogy a rubrikákba sok esetben kevés adat fér el, és nem hordozható.

Miért egy jó falinaptár/határidőnapló?

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor "volt tegnap valami fontos...", de az istennek sem akar eszünkbe jutni.

A határidőnapló, ahogy a falinaptár is:

  • Segít abban, hogy rendszerezett maradj - így sokkal több időd lesz a hobbidra/családodra
  • Segít észben tartani a dolgokat - így nem, vagy sokkal kevésbé leszel feledékeny
  • Az élet így kevesebb stresszel jár majd - így jóval nyugodtabb leszel
  • Nem kell a memóriádra hagyatkoznod - a naplóban ott lesz minden fontos infó.

És nem utolsó sorban nagy felületen akár teljesen egyedi megoldásokkal lehet cégre vagy termékre szabni. Ha csak általánosságban gondolkozunk, egy falinaptár esetén már akkor is látványosan mindenki számára látható információt, akár képet is elhelyezhetünk rá. Az üzenet biztos átmegy!

Naplók, exra funkciókkal

Számos olyan extra található, főleg a tematikus naplókban, ami kiemeli őket a Google Calender-Todois-Asana-szentháromságból.

Cégek esetén fontos, hogy tudják, rengeteg egyedi megoldás lehetséges. Ha időben kitaláljuk és elindítjuk, akár egyedi lapokkal lehet az agendát elkészíteni, az asztali vagy falinaptárak pedig akár egyedi céges képekkel is elkészíthetőek.

#1 Bevétel-kiadás vezetése

Számos határidőnaplóban, a hónapok elején található egy "mérleg", amin a bevételeket-kiadásokat lehet nyomon követni, külön szegmensekre lebontva. Ezeket is érdemes kitölteni, akár utólag is, hszen látni lehet, mire költöd el a pénzedet.

#2 Családok, barátok, rokonok adatai

Előfordult már veled, hogy szerettél volna anyukádnak szülinapi ajándékot venni, de nem jutott eszedbe, hogy 15-én, vagy 16-án született, és a világ legrosszabb emberének érezted magad?

Bárkivel előfordul az ilyen, ekkora mértékű digitális zajban nagyon nehéz minden infót fejben tartani. Viszont sok naplóban található erre egy külön fejezet, ahová a TAJ-számoktól és a telefonszámoktól kezdve mindent fel tudsz jegyzetelni.

#3 Receptek előre - hogy ne kelljen gondolkoznod

Mindenkinek, aki a konyhában tüsténkedik, volt már olyan időszaka, amikor minden egyes nap kínszenvedés volt kitalálni, mi legyen az ebéd. A legtöbb határidőnaplóban recept-tervező is található így, ha megszáll az ihlet, akkor fel tudod jegyezni az ötleteket, amiket később felhasználhatsz.

Kinek jó választás a falinaptár, határidőnapló? És ki maradjon a felhőalapú megoldásoknál?

A naplók, naptárak tehát leginkább azoknak ajánlottak, akik szeretik a kézzelfogható dolgokat, ha azt szeretnénk, ha egy irodában, orvosi rendelőben, stb. mindig láthatóak legyünk, - vagy például olyanoknak, akikről tudjuk, hogy ódzkodnak a technikai újdonságoktól.

A felhőalapú, digitális megoldások praktikusak, hiszen a mobil mindig a kezünk ügyében van, így bármikor elő tudjuk hívni a programokat. (Mondjuk ez egyben a hátránya is, hiszen telefonálás közben, ha megkérdezik, mi a programod holnap délutánra, akkor a telefonból kell előbányászni az információkat - ez pedig kicsit nehézkes.)

Érdemes tehát akár kombinálni is a kettőt, nem feltétlenül kell választani közülük, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye, illetve hátránya. A feledékenyebb barátunkat, családtagunkat pedig bármikor, szülinapkor, karácsonykor is meglephetjük vele.

De év vége felé közeledve, munkatársainknak vagy partnereinknek még mindig egy hasznos ajándék lehet, nem beszélve arról, hogy ez a legalkalmasabb idő, hogy ha alkalomra rendeljük, akkor elkészüljön időben!