A 10 legjobb céges karácsonyi ajándék 2022-ben

A 10 legjobb céges karácsonyi ajándék 2022-ben

Válassz a 10 legjobb céges karácsonyi ajándék ötlet közül webáruházunkból. Hasznos tippek, milyen szempontokat mérlegelj az ajándék kiválasztásakor.

Alighogy beköszöntött az ősz, kettőt pislogunk, és máris nyakunkon az ünnepi időszak. A plázákban kétségbeesetten szaladgálnak a vásárlók az utolsó pillanatokban, rendelni pedig már szinte lehetetlen – maximum januári kiszállítással vállalnak a cégek házhozszállítást. Így hát nem árt, ha időben kezdjük el törni a fejünket cégvezetőként azon, hogy milyen céges karácsonyi ajándékkal lepjük meg kollégáinkat és ügyfeleinket. Napjainkban talán fontosabb, mint valaha, hogy igyekezzünk valamilyen személyes gesztussal fordulni a környezetünkben élők felé, gondot fordítani arra, hogy a munkatársak és a partnereink is úgy érezzék, fontosak a cég számára. A következőkben összefoglaltuk a legfontosabb információkat, amiket a céges ajándékozáshoz tudni kell.

Miért fontos karácsonykor az ügyfelekre is gondolni?

Egy céges karácsonyi ajándék nagyon jóleső gesztus lehet az ügyfeleknek. Magyarországon nincs még akkora hagyománya az ilyesminek, így jó eséllyel kitűnhetünk a tömegből. Egy ilyen gesztussal kifejezhetjük üzleti partnereink és vevőink számára, hogy nagyra becsüljük a kialakult kapcsolatot. Az, hogy ezzel javítjuk a cég hírnevét, már csak hab a tortán!

Milyen szempontokat mérlegeljünk ajándékozáskor?

Míg a férfiak jobban örülnek egy jó bornak, addig a hölgyek inkább egy kozmetikai termékért lelkesednek. Ezt legalább olyan fontos mérlegelni, mint a költségkeret alakítását: bontsuk csoportokra az ügyfeleket - nagy, közepes, kis ügyfelek – és határozzuk meg, melyik csoportra mennyit szánunk. A legnagyobb ügyfeleknek igyekezzünk személyesen átadni a csomagot, míg a kisebbeknek praktikus megoldás futárszolgálattal eljuttatni a meglepetést. Számoljunk azzal, hogy az ünnepi időszakban a kiszállítás akadozhat, így még időben adjuk fel az ajándék csomagot!

Milyen a jó céges ajándék?

A reklámajándék akkor éri el hatását, ha nem promóciós célt szolgál. Most nem a reklám a fontos, hanem az ajándék egyedisége, személyessége és a minősége. Igyekezzük elkerülni a felesleges dísztárgyak vásárlását, adjunk ajándékba olyat, amit valószínűleg használni fog az ügyfél.

Céges karácsonyi ajándék ötletek

Ajándékozási etikett röviden

Fordítsunk gondot a csomagolásra, valamint az üdvözlőkártya személyessé tételére. A fentieken túl azonban van még egy rendkívül fontos lista, amit a nagy bevásárlás előtt vegyünk alaposan szemügyre – mit nem illik adni üzleti ajándékként?

● Túlzottan értékes ajándékot

● Ruhaneműt, fehérneműt

● Parfümöt

● Tisztálkodási szereket

● Ékszert

● Hétköznapi élelmiszereket

Mire figyeljünk céges ajándékozásnál?

Bizonyos céges ajándékok adókötelesek lehetnek, amint arról az Szja-törvény 3. paragrafusának 27. pontja is fogalmaz. Eszerint a juttató tevékenységével összefüggő üzleti kapcsolatok során átadott ajándék üzleti ajándéknak minősül, ami lehet például valamilyen ingyenesen vagy kedvezményesen adott termék, illetve szolgáltatás.

Tehát, ha üzleti partnerünket meglepnénk egy 20.000 forintos karácsonyi ajándékcsomaggal, annak 1,18-szorosa után 15% szja-t és 15,5% szociális hozzájárulást kell befizetnünk január 12-ig.

Céges karácsonyi ajándék ötletek

Ezekkel az ajándékokkal emlékezetessé teheted ügyfeleid karácsonyát!

Ne mi legyünk az a cég, aki a századik bögrét küldi el futárszolgálattal az ügyfélnek, de ne is adjunk túlságosan személyes ajándékot. A jó megoldás valahol a kettő között van. Az alábbi lista segítségével szinte bármelyik ügyfelünknek meglepetést szerezhetünk a céges karácsonyi ajándékozáskor!

1. Környezettudatos ajándékok

Ökolábnyomunk minimalizálása napjainkban egyre fontosabbá válik. Miért ne lehetne idén karácsonykor ez a saját cégünk mottója is? Ajándékozzunk bambuszból készült tárolódobozkát, megtöltve különleges édességekkel, de például irodai eszközökkel is meglephetjük ügyfelünket – egy fából készült írószett sosem megy ki a divatból. Még exkluzívabbá tehetjük a meglepetést, ha pamutcsomagolást választunk hozzá.

2. Ajándékcsomagok

Egy jól összeállított ajándékcsomagban mindenki találhat olyat, ami kedves a szívének. Ilyeneket készen is lehet vásárolni –ne feledkezzünk meg a csomagba csempészett személyes üdvözlőkártyáról. Olyan ügyfelek esetében válasszunk ajándékcsomagot, akikkel nem állunk túlságosan közeli kapcsolatban, de szeretnénk kifejezni számukra hálánkat.

Karácsonyi ajándékcsomag

3. Prémium ajándékok

Egy minőségi svájci bicska vagy egy egyedi Pierre Cardin csomag jó választás lehet.

4. Tech- és mobil kiegészítők

A férfiak általában örülnek bármilyen „kütyünek”, így számukra jó választás lehet például a vezeték nélküli töltő, a bluetooth hangszóró vagy akár a powerbank is. Ezek a termékek egyébként is fénykorukat élik, érdemes kihasználni a népszerűségüket.

5. Kulacsok, termoszok, termoszbögrék

Nagy divatja van manapság a „drink to go”-nak – nem is csoda, hiszen szinte mindig rohanunk valahova, és csak kutyafuttában isszuk meg a kávét.Bárkinek praktikus ajándék lehet a kulacs, egy névre szóló felirattal személyessé is tehetjük őket. Bizonyos termékek akár ünnepi díszdobozban is megvásárolhatóak például a Spark webáruházából.

Emblémázott kulacs

6. Laptop hátizsákok

Ha még nem gondoltunk ilyen jellegű ajándék ötletre, itt az ideje! Manapság már bárkinek jól jöhet egy strapabíró hátizsák, amiben biztonságosan szállíthatja a laptopját. Mivel számos fazonban, színben és méretben beszerezhetőek, nőknek és férfiaknak egyaránt hasznos meglepetést szerezhetünk egy ilyen ajándékkal.

7. Tollszettek

Ez az az ajándék, ami sosem fog kimenni a divatból. Egy spéci tollszettre minden irodistának szüksége van, talán még azt is megkockáztathatjuk, hogy ez presztízskérdés. Férfiaknak és nőknek is találhatunk különleges tollszetteket, amiket gravírozással még személyesebbé tehetünk.

8. Kerámia termékek és konyhai kiegészítők

Különösen hölgyek számára lehet jó választás valamilyen minőségi konyhai kiegészítő, bár egy, a konyhában otthonosan mozgó férfi is bizonyára nagy örömmel fogadna egy strapabíró vágódeszkát. Jó ötlet lehet egy ízléses teafilter tartó, de például a kerámiatermékek szintén bárkinek ideális céges karácsonyi ajándékok lehetnek.

9. Naptárak

Akár egy digitális naptárra, akár egy öröknaptárra esik a választásunk, biztosan nem fog az ügyfél szekrényében landolni a praktikus meglepetés. Univerzális ajándékként bármely ügyfelünknek vásárolhatunk ilyet az ünnep alkalmából.

10. Borok és pálinkák (italok)

A minőségi italok mellett szól, hogy akár önmagukban is megállják a helyüket ajándékfronton. Még értékesebbé tehetjük, ha csomagban adjuk át: választhatunk előre összeállított csomagok közül, vagy mi magunk is kitalálhatjuk, mivel szeretnénk társítani az adott italt.

Gondoljunk karácsonykor a munkatársakra is!

Ha nincsenek lojális dolgozók, nincsen megbízható cég sem. Évente minimum egyszer érdemes rájuk is gondolni, hiszen köszönettel tartozunk nekik a cég növekedéséért. A céges karácsonyi ajándékok javítják a vállalati kultúrát, a munkatársak még inkább megbecsültnek érzik magukat, ha figyelmet fordítunk arra, hogy gondosan kiválasszuk számukra a leghasznosabb, legideálisabb meglepetést. A céges ajándékozás csapatépítő hatással bír, javítja a teljesítményt és a munkahelyi hangulatot is – a lényeg, hogy többszörösen megéri ebbe is fektetni cégvezetőként.

Milyen a jó céges karácsonyi ajándék a munkatársak számára?

Ha egy kis-vagy közepes méretű céget vezetünk, jellemzően személyes kapcsolatot ápolunk az alkalmazottakkal, így aránylag könnyen választhatunk számukra ajándékot. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az egyes dolgozóink minek örülnének a legjobban, kérjünk segítséget a munkatársaktól – ez a munkahelyi légkör szempontjából is jól veheti ki magát. Nagyobb cégek esetében már nem olyan könnyű a helyzet, ekkor válhatnak érdekessé az ajándékozás szempontjából a különböző ajándékutalványok, belépőjegyek, bérletek, különböző ajándékcsomagok.

A jó céges karácsonyi ajándékok praktikusak és tartósak. A különböző dísztárgyakat érdemes kerülni, ezek jellemzően sosem élik meg a következő ünnepet – míg egy minőségi határidőnaplót vagy egy tollkészletet akár minden nap is kézbe foghat a megajándékozott. Vásárláskor ne csak az egyénre gondoljunk, fordítsunk figyelmet arra is, hogy vannak-e gyerekei, háziállata, de a hobbiját is érdemes számításba venni, és ennek megfelelően meglepni a kollégát.

A költekezésben lehetőleg maradjunk ésszerűek, de mindenképpen fontos, hogy érezzék az alkalmazottak: nem rajtuk akarunk spórolni. Készítsünk pontos költségvetést a céges karácsonyi ajándékozást illetően.

A karácsonyi időszak mindig valami meghittséggel tölti meg a levegőt – talán még a legszigorúbb cégeknek is érdemes ilyenkor egy kis figyelmet és energiát fordítani az egész évben keményen dolgozó munkatársakra. Év végén köszönjük meg a partnereknek, ügyfeleknek is az egész éves hűséget, hosszútávon az ilyen hozzáállás meghozza a gyümölcsét. Akár egyedi ajándékokra van szükség, akár italra, édességre, vagy konyhai kiegészítőre, netán irodaszerre, érdemes felkeresni a Spark webáruházat – itt ugyanis nincs olyan, ami ne lenne, ha céges karácsonyi ajándékozásról van szó!