Emblémázási technikák - kisokos a Sparktól

Emblémázási kisokosunkban bemutatjuk azokat a technológiákat, amelyekkel a Spark Promotions immár több, mint 30 éve készíti el partnereinek kreatív, igényes és időtálló reklámajándákait.

Minden anyag, felület, és kreatív design esetében dönteni kell arról, milyen technikával lehet a lehető legmagasabb minőségben emblémázni a reklámtárgyakat. Habár számunkra ezek az információk alapvetőek, szerettük volna bevonni azokat, akik érdeklődnek a részletek iránt.

Az emblémázáshoz szükséges logó elküldése után (megrendeléskor) grafikusunk látványtervet készít, ami alapján visszajelzést tud adni a megrendelő, csak ennek meglétekor kezdjük a munkát. Általában átlagosan 5 munkanap alatt készítjük el az emblémázott reklámtárgyakat a látványterv jóváhagyásától számítva.

A továbbiakban bemutatjuk az általunk használt emblémázási technikákat:

#1 Tamponnyomás

A tamponnyomás az egyik legrégebbi technológia a nyomat-sorozatgyártása vonatkozásában, az eredeti – kézi folyamatot már több mint 200 éve is alkalmazták. Széles körben való elterjedése svájci órakészítők nevéhez kötődik; az óraszámlapok feliratozása időigényes folyamat volt, amit nem szerették volna hogy a gyártási kapacitásuk korlátja legyen.

A technológia lényege , hogy 2D (sík) nyomatkép helyezhető 3D (domború) tárgyakra – a grafika torzulása nélkül. Eredetileg a nyomóforma kézzel karcolt rézlapka volt, melyről a lassan száradó olaj bázisú tintát textil tasakba töltött lágy-zselatin segítségével transzferálták a nyomathordozóra.

Transzferáló eszközként (tamponfej) öntőforma segítségével gyártott szilikongumi van alkalmazva, aminek a gyártása során szabályozni tudják a rugalmasságot és a formát.A fentiek mellett a festékek és segédanyagok fejlesztésének köszönhetően, napjainkban szinte nem létezik alapanyag amit ne lehetne szépen-tartósan tamponnyomni.

#2 Szitanyomás

A sík-szitanyomás a legrégebben alkalmazott síknyomási eljárás, Kínában fejlesztették ki több száz évvel ezelőtt, a tájékoztató kiadványok (pl. plakátok, röplapok) sokszorosítására.

Mára az egyik legszélesebb körben alkalmazott nyomatsokszorosító eljárássá forrta ki magát, jellemzően nagyobb felületek nyomtatására használják, de gyakran alkalmazott eljárás a művészetben is.

A technológia az alábbi lépésekből tevődik össze:

A nyomóforma (sablon) minden esetben egy keretre feszített – rácsos szövésű anyag, erre hordanak fel festéket, amit hagynak megszáradni.

Másolás után, a szita „szemeiben” található másolóréteg a nyomóelemek helyén oldható, a nem-nyomóelemek helyén oldhatatlan, tehát a szita előhívása után a nyomóelemek szitaszemei lukasak, de a nem-nyomóelemek szitaszemeit a másolóréteg eltömítette.

A nyomtatáshoz a szitakeretbe festék kerül, a festék rákelgumi segítségével van átpaszírozva a nyomóelemeket tartalmazó lukas szitaszemeken.

Jellemző tulajdonságai más nyomtatási eljárásokkal szemben:

  • a médiához választható festékcsaládok széles köre, ennek köszönhetően szitanyomással tökéletes minőségben és tartóssággal emblémázható a papír alapanyag mellett a műanyag, a fém, a textil, és a szilikon-gumi is
  • tradicionális eljárások közül szitanyomással lehetséges egy ütemben a legnagyobb felületet megnyomni és szitanyomást alkalmazva lehet a legvastagabb festékréteget a nyomathordozóra felvinni.

Legjellemzőbb szitanyomott termékek: ruházati cikkek (elsősorban pólók – pulóverek), óriásplakátok, közlekedési táblák, de például a szitanyomás egy speciális válfaját – körszitázást alkalmazva, palackok-bögrék-poharak (és hasonló hengeres formák) is kimagasló produktivitással nyomtathatóak.

#3 Lézergravírozás

Gravírozásnak nevezzük eredetileg azt a jelölési eljárást, amely során a megjelenítendő kép egy speciális vésőszerszámmal kerül a jelölendő felületre. A tradicionális eljárás legfontosabb fejlesztése az volt, amikor az eszközt szinkronban mozgó dupla karosra alakították át – az egyik kar véste a nyomatot, a másik kar egy sablon segítségével határozta meg a gravírkép pontos formáját, így lehetett elérni, hogy a gravírozás is sorozatgyártásra alkalmas technológiává váljon.

A technológia napjainkban is alkalmazott folyamatának kialakulásához, nélkülözhetetlen volt a számítástechnika robbanásszerű fejlődése és nagy részben az űrkutatásnak köszönhetően a lézersugár ipari felhasználásának elterjedése.

Így az eljárás digitálisan vezérelhetővé vált – a korábbi maximum milliméteres pontossággal szemben, lényegében 100% egyezéssel történő reprodukálás is megvalósítható, magát a „vésést” pedig az addig törvényszerűen kopó fő alkatrészt (gyémántfej) kiváltva egy alapvetően elektromos energiából fejlesztett lézernyaláb végzi, és ezáltal vált az eljárás napjaink leginkább környezetbarát emblémázási technológiájává.

A lézergravírozó berendezések első sorban a lézernyaláb fejlesztési módja alapján kategorizálhatóak.


Lézertípusok:

CO2 a legkorábban kifejlesztett és a mai napig a legnagyobb teljesítményre képes gáz-lézer típus, alkalmas lézergravírozásra és lézervágásra is. A többi fajtával ellentétben, a szerves anyagok (pl. fa), üveg és szilikonnal bevont termékek is szépen emblémázhatóak/formázhatóak.

YAG (yttrium-aluminium-garnet) a leginkább alkalmazott változtatható frekvenciájú és erősségű lézerfény, széles körű felhasználási lehetőségekkel, jellemzően fémet-műanyagot és szinte bármilyen bevont (pl. eloxált) alapanyagot képes emblémázni a gravírkép nem nagy erejű „véséssel”, hanem felületi hőkezeléssel jelenítődik meg.

  • Fém tárgyak pl., Flaskák, palackok, kulcstartók, stb emblémázására alkalmas

FIBER a szilárdtest-lézerek csoportjába tartozik, a nagy teljesítményű lézernyalábot „optikai pumpálással” állítják elő, nagy előnye széleskörű felhasználhatóság és az alacsony üzemeltetési költség. Önadaglóan, automata módon működik a gép.

  • fém golyóstollak, pendriveok emblémázására kiváló választás

#4 Transzferszita

Az emblémát színekre kell bontani, és színenként kell a szitát elkészíteni. A szitán keresztül préselt festék segítségével, felvisszük a logót egy két oldalon szilikonizált transzfer papírra, amit ragasztóporral finoman beszórunk és átegendünk a hőalagúton. Végül az így kapott képeket magas hőfokú kezeléssel a kívánt anyagra helyezzük.

#5 Digitális transzfernyomás

Az eljárás hasonló a sima transzfernyomáshoz. A különbség a digitalizálásban rejlik, ahogy a logót, illetve képet felvisszük a transzferpapírra. Legtöbbször műanyag, pvc, gyapjú vagy hasonló anyagok emblémázására használják. A négyszínes CMYK eljárással, bármely szín előállítható.

#6 Hímzés

Az az eljárás, amely során a tervet egy speciálisan tervezett hímzogép segít ségével belehímzik a textilbe. A legtöbb hímzogép számítógép által vezérelt, mely olvassa a digitalizált hímzés fájlokat. Az ár a logó méretétől, színek számától és az öltésszámtól függ.

#7 Műgyantával bevont matrica

Logóját papírra nyomtatjuk, erre helyezzük a műgyantát, az így megszáradt műgyantával bevont matricát ráhelyezzük a kiválasztott kulcstartóra. Az epoxy műgyantás matricának köszönhetően a logo 3D hatású lesz.

#8 Kerámiadekor

A logót szitanyomással egy papírra helyezzük (színenként haladva), majd ezt nedvesen ráhelyezzük a kerámia felületre. Végül a termékeket kemencébe tesszük és ráégetjük a kívánt emblémát.

#9 Hőre változó kerámiadekor

Ez az eljárás hasonló a hagyományos kerámia matrica égetéshez. Különbség a színek megjelenésében van. Normál állapotban a logo feketén látszódik, csak hő hatására (pl. forró víz) jelenik meg a logo tényleges színe.

#10 Matricázás

Digitális képek reprodukciója egy matricán. Általában akkor használatos, amikor egy termék emblémázása bonyolult vagy például csomagolása miatt csak a matrica elhelyezés lehetséges. Az eljárás során négyszínnyomást használnak (CMYK), így bármely szín előállítható.

#11 Szublimáció

A legtökéletesebb minőségű és legtartósabb nyomatot biztosító emblémázási technológia.

Ultra magas felbontást megjeleníteni képes digitális nyomtatók viszik fel a szublimációs tintát képpontokként a speciális papírra , mely a festék gyors beivódása után hőprés segítségével transzferálódik a kívánt nyomathordozóra.

Magas hő (150oc +) hatására a festék gőzzé válik és beleég a hozzápréselt nyomathordozó felületébe , így kialakítva annak felületén ragyogó színű - rendkívüli kaparásállóságú nyomatképet.

Az eljárás kizárólag fehér felületen alkalmazható , textil esetén minimum 60% műszáltartalom, egyéb termék esetén szublimálható bevonat szükséges a technológia alkalmazásához.

#12 UV nyomtatás

Az egyik legszélesebb körben alkalmazható , magas felbontású - tartós nyomatképet biztosító , digitális direkt nyomtatási eljárás.

A nyomtatófejek nagy sebességgel juttatják a speciális tintát képpontokként közvetlenül a nyomathordozóra és rétegekként szárítják meg UV-LED lámpák segítségével , mely hatására a festék azonnal polymerizálódik.

Így rendkívül tartós és részlet gazdag nyomatok alakíthatók ki a kívánt terméken; fehér alányomással élénk színeket kapunk akár sötét felületeken is.

Mivel a festék ultraibolya fény hatására rögzül nincs szükség oldószerre , így az UV tinta semmilyen egézségkárosító anyagot nem tartalmaz.


Ha többet szeretne megtudni a technikákról, vagy szeretne személyreszabott tanácsot kérni azzal kapcsolatban, milyen technológiával lenne érdemes megvalósítani reklámajándék-ötletét, vegye fel velünk a kapcsolatot!